Juura, J. (2019). Från foten av Tibidabo till Vyšehrad

På resa i en introvert högkänslig mans själ

Boken finns på BoD, Adlibris och Bokus

Idag finns många böcker, artiklar i tidningar och på Internet, poddar och YouTube-klipp samt inslag i tv-program där det högkänsliga personlighetsdraget HSP (Highly Sensitive Person) har omtalats. Mindre finns dock om mer personliga och därtill djupgående skildringar av inte endast hur det kan vara att leva som högkänslig utan framför allt om hur den typiskt högkänsliga aspekten “ett rikt inre liv” kan te sig, och då i synnerhet ur en introvert mans perspektiv. Denna bok syftar till att utöka detta utbud något.

Berättelsen utspelar sig under ca ett och ett halvt år, med början i en resa till Barcelona vid foten av berget Tibidabo till ett besök vid borgen Vyšehrad i Prag. Den kan ses som en självbiografisk tankebok som berör en mängd teman; en del lite viktigare och andra ganska så vardagligt triviala teman, en del personliga medan annat är allmängods, en del med typiskt högkänsliga förtecken medan annat sträcker sig utanför en sådan begränsning. Det sistnämnda kan exempelvis handla om kärleks- och familjerelationer, om självkännedom genom psykologiska personlighetstypologier, om andlighet, om lyckan och meningen med livet samt om könsroller och mäns tillkortakommanden i vårt samhälle. På berättelsens väg möter vi en rad fenomen — däribland överstimulering, sömnstörningar, utmattning och ensamhet men också NiTi-loopar, drömtrauman, kaninhålor, röda piller, en moderlig terrorist och manliga snödrivor samt vackra själar. Somt kommer förhoppningsvis att bidra till igenkännande och därför med ens landa i god jord hos läsaren, medan annat i bästa fall kan erbjuda nya tankebanor och insikter.

Om Jonaz Juura 290 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)