Intervju med vinnaren av “HSP-driftigast under 2018”: Charlotta Lagerberg-Thunes

Några veckor har nu passerat sedan vår omröstning “HSP-driftigast under 2018” avslutades och en vinnare kunde koras: beteendevetaren, författaren och föreläsaren m.m. Charlotta Lagerberg-Thunes. Så hög tid för en segerintervju! Sagt och gjort, här kommer den! 😀


Hej, Charlotta, samt ett Stort och Varmt Grattis till utnämningen “HSP-driftigast under 2018”! Hur känns det?

Svar: Det är en väldigt fin ära men som du kanske minns blev jag också mycket förvånad över att jag skulle vara med ytterligare en gång. Jag känner därför en ambivalens till att jag vann, för en del hade med all säkerhet önskat att någon annan skulle träda fram. Fast tack för en fin ära och jag är MYCKET glad så klart. Det känns varmt i hjärtat i alla fall.

Det är andra gången i rad som du vinner vår utmärkelse, och dessutom med ganska så stor marginal. Hur kommer det sig, tror du? Vad är det som gör att du “går hem i HSP-stugorna”?

Svar: En svår fråga. De som har röstat på mig är en del högkänsliga själva. Andra har läst min bok eller varit på en föreläsning. Någon är bibliotekarie och uppskattar boken, och sedan så klart vänner som läst boken och tycker att jag är driftig. Det är en salig blandning. Som svar på din fråga: jag vet inte varför de är så rara och röstar fram mig än en gång . Jag vet inte. Jag kan bara gissa och tro.

Du har nyligen släppt din andra berättelse om högkänsliga Lo i och med boken Fjärilsdrömmar. Vad handlar den om?

Svar: Boken är mycket händelserik och eftersom också den har en del svärta i sig precis som första berättelsen om Lo, så gör den sig nog bäst så — i lite tunnare format än Orkidébarnet — för annars hade kanske manuset grottat in sig för mycket. Orkidébarnet styrs ju till stora delar av den inre monologen men i Fjärilsdrömmar är de yttre händelserna både större och rikare. Det handlar om Lo, som blivit vuxen, samt om hur arbetslivet påverkar en person med sårbarhetsgener och en HSP-personlighet.

Det handlar om förluster, sorg och när årsringarna börjar komma i kapp henne. Det handlar också om när kreativiteten blir till en överlevnad. Los kreativitet hjälper henne att klara sig ur svåra saker så som utmattningssyndrom och andra svårigheter. Boken belyser också upprepningstvång, som är en psykologisk term som innebär att en person upprepar en traumatisk händelse. Man återupplever händelsen och försätter sig i samma situation som frambringade den, och i vilken personen sannolikt kommer att drabbas av liknande trauma igen. Termen kan också användas för att beteckna upprepandet av ett beteende eller livsmönster i bredare bemärkelse. Upprepningstvånget beskriver ett upprepat beteendemönster som etablerades under en stressande eller svår del av barndomen. Syftet med upprepningstvånget är enligt psykoanalysen att bearbeta och utagera olösta konflikter.

Boken handlar också om att vi bara kan finna vår genomförbara styrka genom att gå hela vägen genom sårbarheten, och det är inte alltid det lättaste. Det fanns nog en mening att den här boken skulle bli som den blev, men nästa bok är lite mer att bita i för den som inte redan har tröttnat på Lo, vill säga. Den boken kommer att heta Sorgmanteln.

Vi vet sedan tidigare att du brukar ha många järn i elden. Vad ser du mest fram emot under 2019?

Svar: Att sälja mycket böcker och få många uppdrag (skratt), så jag kan få tid under hösten att skriva klart Sorgmanteln. Jag längtar in i min skrivarvrå. Jag längtar så innerligt! Fast jag vet redan nu att det inte kommer att bli så. Fast mer skrivtid har jag lovat mig själv.

Jag har ett ben till, och det är mina barnböcker som får för lite uppmärksamhet i skrivande stund. Det jag ser framemot för övrigt är alla dessa härliga små bokmässor ut i landet, och så klart mötet med mina läsare. De är väldigt fina och trogna, och jag får många mejl från personer som väntat och som vill läsa mer om Lo. Är inte det vackert så säg? Det värmer mitt hjärta.

Jag sliter verkligen på ett sätt som kanske inte alltid är sunt faktiskt. Jag längtar oerhört mycket efter ett stipendium, så stort att det möjliggör att jag kunde ta mig an skrivandet mycket mer eftersom jag mår bra av det. Det är svårt att få tiden att räcka till. Nu är snöbollen i gång och det är svårt att finna balansen. Det är också det som är mitt största problem som HSP: att gasa och sedan bromsa in i tid. Men jag försöker lyssna in, och i sommar ska jag inte föreläsa eller signera böcker — det har jag lovat mig själv. Då blir det en låååång ledighet!

Avslutningsvis lottar vi ut din senaste bok bland dem som kan svara rätt på en fråga om dig och din verksamhet. Vilken fråga väljer du då?

Svar: Den frågan handlar om mitt bokförlag Lottas text och skrift: Vad har förlaget för ledord? (Se nedan för hur du kan tävla om boken.)

Till sist: Tack till er alla som röstade på mig och för att ni läser mina böcker och uppskattar mina föreläsningar! Jag försöker just i denna stund hinna klart att skriva en ny föreläsning, som jag kommer att hålla med start i Jönköping i november. Hoppas också att jag träffar många läsare vid Bokmässan i Göteborg i höst. Och du Jonaz: det blir ingen tredje gången gillt. Nu får du nominera andra driftiga högkänsliga personer. Ha det så bra och tusen tack!

P.S. Om jag fick önska något av mina läsare så är det att för er som uppskattar Fjärilsdrömmar: lämna gärna era omdömen för boken på Goodreads, Boktipset, Adlibris, och (inom kort) Bokus. Det hjälper mig att få loss tredje boken, och gör således oerhört skillnad. Tack på förhand! Utan läsare är jag ingen författare! D.S.


Vill du delta i utlottningen av ett exemplar av boken Fjärilsdrömmar? Gör då på följande sätt:

  1. Sök medlemskap i HSP Sweden.eu:s omröstningsgrupp på Facebook (om du inte redan är medlem i den). Vänta därefter på att administratören godkänner din förfrågan innan du fortsätter till nästa steg.
  2. Sök upp tävlingsfrågan i gruppen, eller klicka här för att komma direkt till den.

Tävlingen avslutas söndagen den 31 mars kl. 21.

Lycka till!

Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)