Kandidat 8: Sarah Nilsson

"För sensibelt begåvade"

Den åttonde och sista men absolut inte i HSP-kretsar minst bekanta kandidaten till vår utmärkelse “HSP-driftigast under 2018” är artisten, producenten och ateljépedagogen Sarah Nilsson. Här följer hennes presentation. 🙂


Mitt namn är Sarah Nilsson. Jag är 45 år, artist, producent och numer på deltid även ateljépedagog på förskola. Några år innan jag fyllde 40 kom jag i kontakt med begreppet högkänslighet via boken Drunkna inte i dina känslor, som jag fick av min mamma efter många års kamp med mitt mående. Att få läsa orden i den boken, det var verkligen som en polett som trillade ned!

Jag är vid första anblicken verkligen inte den typiska högkänsliga personen. Jag är extrovert, mycket pratig — när jag är social, annars mycket ensamvarg — och dessutom HSS, en high sensation seeker. Jag har vuxit upp med att man ska visa sig stark och kompetent, och allt det tunga har jag därför mest burit själv eller tyngt mina allra närmaste med. Innan jag skapade min föreställning “För sensibelt begåvade” var det nog inte många som kände till den sidan av mig eftersom den sårbara sidan av mig själv är något jag alltid kämpat hårt för att dölja. Dock med högst varierat resultat…

Jag har arbetat som stöd för människor i kris och därför har jag sedan länge intresserat mig för hur vi kan stärka oss själva psykiskt. Därför talar jag gärna mycket om vad vi själva kan göra för att må bra med vår personlighet eftersom jag upplever att det ger oss makt att inte känna oss som ett offer för något oföränderligt. När vi förstår högkänslighetens väsen då finns det mycket vi kan göra för att för det mesta må rätt så bra! 

Jag upplever idag att jag i hög grad kan påverka hur jag mår, och den kunskapen har förändrat mitt liv. Dock kan jag bli lite upprörd när media och många andra sätter ett likhetstecken mellan symptomen på överstimulans och högkänslighet. Överstimulans beskriver ju bara hur vi högkänsliga är när vi inte mår bra, inte har kunnat ta hand om oss själva, och det är verkligen inte högkänslighetens essens. 

Jag arbetar även aktivt mot starka generaliseringar kring oss högkänsliga. Jag tycker det är viktigt att titta på Elaine Arons forskning och se på vad kärnan är — d.v.s. mottagligheten — och utöver det komma ihåg att vi högkänsliga kan bete oss extremt olika beroende på andra skillnader i våra respektive personligheter. Vi högkänsliga, vi känsliga, finns av alla de slag!

Men viktigast är att vi högkänsliga har en funktion och vi behövs! Vi ska inte anpassa oss för att behaga andra. Vi ska anpassa våra liv så att vi kan få blomstra precis som vi är, för då kommer vi automatiskt även behaga andra… om man nu ändå skulle vilja det. 😉

Ett inslag om högkänslighet i Malou efter tio från november 2017.

Jag valde att skapa min föreställning för att lyfta och ge rum åt känsligheten/mottagligheten just för att den så ofta schablonmässigt omtalas i så negativa ordalag och i ett så trångt perspektiv. Som jag ser det är den dock varken bra eller dålig. Den bara är precis som många andra egenskaper, och visar sig från sin bästa och sämsta sida beroende på sammanhanget. Det är viktigt att tala om högkänsligheten, och det är viktigt att göra det på ett sätt som gör det tillgängligt för många sorters personligheter. Det har hela tiden varit min strävan.

2018 blev året då jag i uppdaterad 2.0-form återupptog mitt arbete med föreställningen “För sensibelt begåvade” efter fyra års paus som nybliven mamma. Det var för mig ett väldigt stort steg eftersom jag är ensamstående mamma på heltid till en nu högt älskad treåring och mitt liv nu därför ser extremt annorlunda ut än vad det gjorde innan. Inte minst hade jag vid uruppsättningen kulturstöd när jag skapade föreställningen, medan jag nu var tvungen att ta all ekonomisk risk själv. Men instinktivt kände jag starkt att föreställningen är viktig och att den därför skulle kunna fungera.

Rent fysiskt var det dock oerhört tufft att lyckas med detta. Möjligheterna för återhämtning i mitt nuvarande liv är ju väldigt få, och därtill var jag riktigt rejält rostig och skakig vid nypremiären. Men vinsten har varit belöningen i mötet med publiken återigen. Få saker kan toppa känslan av ett rum med ”aaaah-ande” människor som förstår precis vad man talar om. 🙂 Alla föreställningar har sålt slut och vi har fått sätta in nya hela tiden. Jag är verkligen gränslöst tacksam för detta.

Inför 2019 är min främsta förhoppning att lyckas ta “För sensibelt begåvade 2.0” ut i landet. Jag har ju fått förfrågningar ända sedan uruppsättningen men inte ännu haft möjlighet. Möjligheterna är inte stora nu heller — det får gå i en väldigt långsam takt. Men första orten är i varje fall bokad: den 19 september spelas föreställningen i Malmö! 😀


Mer om mig och min föreställning finns att ta del av på webbplatsen forsensibeltbegavade.com. På Facebook finns även gilla-sidan För sensibelt begåvade. Varmt välkommen! 🙂

Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

1 Comment

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)