Kandidat 7: Merja Jäderholm

"Jag kallar mig HSP-positiv"

Vår sjunde kandidat till utmärkelsen “HSP-driftigast under 2018” är Merja Jäderholm — inspirerande samtalsledare, kursledare och föreläsare i Mälardalsregionen. Här följer hennes presentation. 🙂


Merja Jäderholm heter jag, bor i Västerås och föreläser och har kurser om HSP samt håller i HSP-caféer/samtalsträffar. Jag kallar mig själv lite skämtsamt för HSP-positiv. Dels som en liten drift och twist på att det ibland förekommer en missuppfattning om att HSP skulle vara en diagnos, dels för att jag är otroligt glad över att vara HSP och ser det som något positivt.

Jag upptäckte att jag är högsensitiv 2013. För mig var det lite som att en ny värld öppnade sig. Jag skrattade och grät och grottade verkligen ner mig i ämnet. Det var otroligt befriande att på sätt och vis få förklaringar till ”sig själv” och att upptäcka att det finns fler som jag! Jag deltog i ett par studiecirklar i ämnet och började så småningom hålla egna kurser.

De ämnen jag brinner extra för ihop med HSP är psykisk hälsa (ett ämne som vi måste börja våga prata mycket mer om), samt hälsa i stort och jag väver gärna in detta i mina föreläsningar. Jag tycker det är så viktigt att människor får kunskap om HSP samt hälsa, och därmed också kan förstå och förhålla sig till sig själv och omvärlden på ett gynnsamt sätt. I mitt fall har förståelsen bidragit till att bemöta mig själv på ett hälsosammare, snällare och mer accepterande sätt.

I samband med kurserna och HSP-caféerna — som arrangeras via Studieförbundet Vuxenskolan (SV) — började jag också föreläsa om HSP. (Alla HSP-arrangemang gör jag på sidan om mitt vanliga arbete och jag bedriver ännu inte verksamheten genom ett eget företag.) Jag har föreläst på bibliotek, mässor och inom olika projekt — bl.a. Tillsammansprojektet , som är ett samverkansprojekt för att öka kunskapen om och förändra attityderna till psykisk hälsa och ohälsa.

Det kursdeltagarna har utryckt extra uppskattning över är mitt engagemang. Jag jobbar mycket med teman och kreativiteten får gå som en röd tråd genom kurstillfällena, i allt från upplägg till ibland dekoration av rummet. Annat man uppskattar är den varma, tillåtande stämningen, att de lärt sig förstå sig själva bättre, att man nu ser och uppskattar de positiva sidorna med HSP och mycket mer därtill, samt att man fått en större förståelse för vikten av att ta hand om sig. Det glädjer mig så att jag kan bidra till detta. 😀

Det är så betydelsefullt att föra högsensitiva samman. Att träffas, reflektera och få den där verkliga, innerliga förståelsen betyder så oerhört mycket. Det är så energigivande och helande.

2018 var ett roligt och intensivt HSP-år. Jag höll kurser både i Västerås och Sala, och föreläste i bl.a. Västerås, Sala, Köping och Örebro — exempelvis inom olika arbetsmarknadsinstanser. Därtill intervjuades jag i Sala Allehanda (tack till högsensitiva skribenten Elina Sundström) och jag var med i radio — något jag är totalt ovan vid men som var spännande och lärorikt.

I Sala under Tillsammansveckan — en vecka med föreläsningar runtom i Västmanland inom ramen för Tillsammansprojektet — höll jag en uppskattad och oväntat välbesökt föreläsning. Det kom så mycket folk!!! Vi gjorde vårt bästa och knökade in nästan 120 personer i salen och drog ut ljud till det intilliggande caféet där ett 30-tal tappra själar fick sitta och lyssna. Jag blev lite stolt, för bland alla kända föreläsare som både skrivit böcker och varit med i TV och haddelurran så var min föreläsning den som drog näst mest folk! Jätteroligt! Något som också visar på det stora intresse som finns för HSP! (Förlåt till er som blev tvungna att vända i dörren!)

2018 var också året då jag utbildade mig till ambassadör för Hjärnkoll, ett riksförbund som arbetar för att förbättra attityderna till psykisk ohälsa. Mina föreläsningsområden inom Hjärnkoll är främst HSP och hälsa, speciellt då psykisk hälsa.

Att jag föreläser mycket inom projekt som berör psykisk hälsa innebär inte att jag tycker att HSP på något sätt ska blandas ihop med psykisk ohälsa. De två behöver inte alls gå hand i hand. För mig handlar föreläsandet om HSP i sådana sammanhang snarare om ett led i ett förebyggande arbete. Innan min HSP-kännedom drabbades jag själv av utmattningssyndrom och jag tror att om jag hade haft kunskapen om HSP, så hade jag inte kraschat på det sätt jag gjorde.

Något som varit extra roligt under 2018 var att även de som inte är högsensitiva började komma på föreläsningarna och även på kurserna. Man följer med sin sambo, dotter eller vän för att få reda på mer för att förstå varandra bättre. Blir alltid så glad över denna fina omtanke om varandra. Så vackert!

Under 2019 kommer jag att fortsätta att föreläsa. Nu närmast står Tillsammansveckan 2019 på tur, och den går av stapeln v. 12 i Västmanland. Jag håller föreläsningen ”Att balansera livet som högsensitiv” i Sala den 21 mars kl. 18.00 i Blå salen och den 20 mars i Arboga på stadsbiblioteket. Evenemangen är kostnadsfria och alla är varmt välkomna.

Jag för även diskussioner om att ha en liten föreläsningsturné nedåt landet, i bl.a. Trollhättan och Göteborg. Jag hoppas också på fler föreläsningar på arbetsmarknadsinstanser. Jag hoppas även på att komma ut och föreläsa mer i olika verksamheter inom t.ex. vården och skolan.

En mer långsiktig dröm jag har är att inom några år flytta till Nerja i Spanien. Merja i Nerja! 😀 En förhoppning är att få fler möjligheter att föreläsa där. I Nerja har jag tidigare samverkat på retreater — bl.a. på en med Anne Solveig, grundaren till Mundekulla. Jag har även föreläst och haft hand om Rawfoodfrukostar och fler sådana evenemang/retreater kopplat till HSP, kost och hälsa är något jag önskar mig av 2019.

På ett personligt plan kommer jag under 2019 att ha lite extra fokus på min egen hälsa, kost och träning — speciellt yoga samt att Vila på mer! 😀 Därför har jag i nuläget inte några kurser inplanerade, utan det blir förmodligen först till hösten.

I övrigt tror jag att det är två saker som kan förändra världen — kunskap och kärlek. Så i stort önskar jag att kunskapen om HSP ökar i samhället samt att vi alla blir bättre på att sprida kärlek och omtanke både till oss själva och varandra.

Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)