Kandidat 6: Grytenius Academy

"Sensitive and proud"

Vår sjätte nominerade kandidat till utmärkelsen “HSP-driftigast under 2018” utgörs av paret Anneli och Leif Grytenius, som genom sitt företag driver kanske Sveriges bästa utbildningsportal för högkänsliga personer — Grytenius Academy. Här är deras fantastiska presentation. 🙂


Den här berättelsen startar i mitten av sextiotalet, då en flicka föds. Hon växer upp i skogen med tallar och granar som närmsta grannar. En plats där tystnaden är så stor att det nästan går att ta på den. De enda ljuden är fåglarnas kvitter och lövens sus. Samtidigt skuttar en lite parvel runt på ett gärde där slåttern precis äger rum. Det doftar av nyslaget hö. En katt stryker sig utmed hans bara ben. Den lilla pojken har en mugg apelsinsaft som han dricker ur. Hans leende strålar i kapp med solens strålar, som leker tafatt med molnen och speglar sig i den blåa sjön.

De båda barnen växte upp ovetandes om varandra. Trots det hade de flera gemensamma erfarenheter. De var båda känsliga för kläder och märklappar som skavde. “Vad känslig du är!”, fick de båda tidigt höra. Känslan av att inte duga kom också tidigt smygande. Kanske var det den känslan som gjorde att de båda med tiden kom att intressera sig för personlig utveckling. De läste massor med böcker, gick på kurser, testade olika former av healing, gick på yoga och mediterade. Dock var det först när de läste om det högkänsliga personlighetsdraget som polletten började falla på plats: att bli medveten om att det finns fler som delade detta personlighetsdrag kändes oerhört befriande för båda två.

Annelis HSP-resa började 2010 då en vän tyckte att hon borde läsa något om högkänslighet, vilket ledde henne till böckerna The Highly Sensitive Person och The Highly Sensitive Person’s Workbook av Elaine Aron. Anneli grät av igenkänning.

Leifs uppvaknade kom ett par år senare, då han 2012 fick tipset om boken Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Försökt försökte han hålla igenkänningen ifrån sig eftersom han så förtvivlat ville vara “normal”, men så småningom kunde han allt mer erkänna för sig själv att han tillhör den högkänsliga skaran.

De båda träffade varandra av en märklig slump, och det på ett helt oväntat sätt. Vill du veta hur det gick till får du fråga när du träffar dem. 🙂 Nu ägnar sig de båda åt att sprida medvetenhet om högkänslighet. De hjälper andra högkänsliga med att hantera problem som personlighetsdraget kan medföra, men även med att upptäcka de styrkor som också ingår.

Vårt företag tillika portal Grytenius Academy erbjuder utbildning och personlig utveckling för högkänsliga — när de vill och var de vill. Vår vision är en kärleksfull värld. Allt vi gör ska ge insikter, glädje och framtidshopp. Leif brukar säga ”Mitt uppdrag är att hjälpa människor att tro på sig själva. När när de gör det skapar de sina egna mirakler.”

Under 2018 arbetade vi med att sammanföra internationell forskning om högkänslighet med svensk forskning om mental träning. Det ledde till att vi utvecklade program och webbkurser för mental träning för högkänsliga. Utbildningen hjälper deltagarna att vara sitt bästa jag på områden som är viktiga för dem i specifika situationer, så som att t.ex. ha ett utvecklingssamtal med chefen eller att överleva i ett kontorslandskap.

I detta klipp pratar Leif med Tommy Elofsson om vad mental träning har betytt för honom.

Ett av våra egna mest minnesvärda ögonblick från fjolåret var när Leif och hans femtonåriga dotter Felicia föreläste tillsammans i Gävle på temat högkänsliga barn. Det var otroligt roligt och mycket uppskattat, och till vår glädje kom besökare ända från Stockholmsområdet.

Riktigt roligt har också all feedback från medlemmarna inne på utbildningsportalen varit att få. De berättar om hur våra kurser har gjort skillnad i deras liv och även för personer i deras omgivning. Då blir vi ofta berörda så att vi gråter. Denna feedback hjälper oss genom våra tuffa stunder när vi kämpar för att få företagets ekonomi att gå runt.

En insikt från året var dock att jisses vilken utvecklingspotential det finns när det gäller att ta hand om oss! Trots att vi har god kunskap om både om oss själva och om högkänslighet så kör vi stup i kvarten slut på oss. Vi har således båda två rejäla utmaningar när det gäller stress.

Så här långt in i 2019 ser vi framför allt fram emot en inbokad föreläsning hos Sveriges förening för högkänsliga i Stockholm den 27 april där Leif och hans dotter ska tala om högkänsliga barn. Vad gäller utvecklingen av vår verksamhet så utgår vi från de utmaningar och drömmar som våra medlemmar så frikostigt har delat med sig av, och dem har vi som ledstjärna när vi skapar nya webbkurser. Kurser som blir tillgängliga för alla våra medlemmar till priset av 99 kr per månad. Då kan de gå kurserna när de vill och var de vill.

Vi vill också slå ett slag för ett evenemag under året som kan ha stor betydelse för högkänsliga personer: världskongressen i Mind Training som går av stapeln i Gävle den 12–16 juni.

Leif intervjuar psykologen Lars-Erik Uneståhl inför världskongressen i Mind Training.

Mer om oss och vår verksamhet finns att ta del av på vår webbplats www.gryteniusacademy.se. Hjärtligt välkommen dit! 🙂

Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)