Kandidat 2: Pia Rockström

Presentation av författaren till boken Högsensitiva berättar

har det blivit dags för vår andra kandidat till utmärkelsen HSP-driftigast under 2018 att presentera sig och sin verksamhet: Pia Rockström. 🙂

Pia Rockström heter jag, är journalist och har skrivit boken Högsensitiva berättar (2017).Jag kom i kontakt med HSP-begreppet 2013 när Elaine Arons bok Den högkänsliga människan kom ut på svenska. Den sommaren skrev jag en krönika om min högkänslighet i Ystads Allehanda, där jag jobbar. Jag fick en hel del respons på den och idén att skriva en bok började därför spira. I den kom jag sedermera att intervjua 22 högkänsliga personer, och jag lade medvetet fokus på det positiva med högkänsligheten för att jag ville att boken skulle sprida hopp och stolthet över vårt fina temperamentsdrag.

Jag upplever mycket positivt med högkänsligheten. Bara en sådan sak som att ha nära kontakt med sina känslor — jag ser det som att vi har en uppgift att visa vår förmåga för dem som inte har lika lätt att sätta ord och lyssna till sina känslor.

Under 2018 påbörjade jag uppföljaren till Högsensitiva berättar, ännu en intervjubok där jag intervjuar sensitiva ledare. Glädjande nog fick jag våren 2018 ett stipendium från Längmanska kulturfonden som kommer täcka tryckkostnaden för mitt nya bokprojekt. Min tanke är att om bok ett visade styrkan i att vara högkänslig så tar bok två ett steg längre och belyser att högkänsliga kan ha ledande roller i samhället.

Under året var jag med på flera mässor med Högsensitiva berättar. Bland annat bokmässan i Göteborg och Allt för hälsanmässan i Stockholm. Jämfört med 2017 års bokmässa märkte jag en tydlig tendens: allt fler känner till begreppet högkänslighet! 😀 Fler än föregående år köpte också min bok på mässan.

Jag har också föreläst om högkänslighet och upptäckt att det finns ett intresse för frågan i väldigt skilda sammanhang. Bland annat så föreläste jag för Ystads äldsta Rotaryförening där många är f.d. militärer. Hur skulle det gå? tänkte jag innan. Men faktiskt så fick jag en mängd intressanta frågor av dem efter att föreläsningen var slut. Slutsatsen – man ska inte vara rädd för att prata om HSP i olika miljöer! 🙂 Jag har också haft en kurs om högkänslighet där jag samarbetat med Marie S. Hermansson i Studiefrämjandets regi.

År 2018 förde även med sig flera fantastiska möten med högkänsliga ledare. Flera av dem kommer att presenteras i nästa bok. Bland annat en ledare som pratar på världens scener, en ledare som driver en dansskola med 400 elever, en sångerska med erfarenhet från Melodifestivalen och en rektor som skissar på ett helt nytt tänk inom arbetslivet.

Under 2019 är min plan att skriva färdigt nästa bok. Jag kommer också föreläsa tillsammans med min make, som har tagit fotografierna till bok ett. Vi ska prata om att skriva en bok och om högkänslighet. Min förhoppning är att fler bibliotek ska bli nyfikna på föreläsningen i och med att vi också vänder oss till dem i publiken med författardrömmar. Tror det är viktigt att vi pratar om högkänslighet som en naturlig del av ett större sammanhang.

Mer om mig och min verksamhet finns att ta del av på min webbplats och på gillasidan Högsensitiva berättar. Varmt välkommen dit! 🙂

Om Jonaz Juura 290 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)