Hammarskjöld, D. (2005). Vägmärken

Boken finns på Adlibris och Bokus

Efter Dag Hammarskjölds död i september 1961 fann man i hans bostad i New York ett manuskript med titeln Vägmärken. I ett närslutet brev kallade han anteckningarna för “en sorts ‘vitbok’ rörande mina förhandlingar med mig själv — och Gud”.

Dag Hammarskjölds bok är idag en klassiker. Efter utgivningen 1963 har Vägmärkenöversatts till en mängd språk – och nya läsare finner ständigt vägen till en av den svenska litteraturens mest säregna tänkare.

Recensioner

Adlibris

Jag var tolv år när FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld 1961 störtade över Nordrhodesia på väg till möte med Katangas Moise Tshombe. Intressant att så här långt efteråt få lära känna honom genom hans postumt utgivna dikt- och prosabok Vägmärken. Hammarskjöld kallade sina dagboksanteckningar “förhandlingar med mig själv och Gud”. Varje stavelse pekar verkligen mot hans martyrdöd i fredens och mänsklighetens tjänst. Det är en djupt religiös människa som i kristen teologi söker livets mening. “Plikten framför allt. Offer och umbäranden utan egen vinning. Vägen, du skall följa den. Lyckan, du skall glömma den. Kalken, du skall tömma den. Smärtan, du skall dölja den. Svaret, du skall lära det. Slutet, du skall bära det”, skrev han året före flygkraschen.

Bokus

Oumbärlig bok som ledsagare i livet. Så skönt att finna djupare betraktelser som inger en med hopp. Vid sidan om Bibeln är det en bok jag vill ha med mig på min fortsatta livsresa.

Dag Hammarskjöld bjuder här på en mycket fin bok med fina tankar. Denna bok är en bok att återkomma till.

Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)