Överstimulering i tv-rutan

Foto: SVT Play

Ett typiskt kännetecken för en högkänslig person är ju tendensen att lätt bli överstimulerad. Dock är det relativt ovanligt att överstimuleringsfenomen visas och framträder särskilt tydligt på exempelvis tv. Jag menar då inte som effekt av extrem stimulering, så som t.ex. av våld av olika slag, utan främst genom vardaglig social interaktion. Därför spärrade jag upp ögonen häromdagen när jag såg teasern för nästa avsnitt (det femte) av serien Gift vid första ögonkastet, där en av deltagarna framstår som trött å grinig samt beklagar sig över att det har varit lite väl intensivt på sistone – efter att först ha gift sig med en främling, haft bröllopsfest för alla nära och kära, därefter åkt på fyra dagars smekmånad för att sedan flytta in hos sin maka samt kort därpå tillsammans bjuda hennes vänner till en gemensam middag. 

För en högkänslig kan ovanstående framstå som minst sagt förståeligt. För en mindre känslig person kan det dock måhända främstå som ett mysterium hur en stor stark karl plötsligt kan förvandlas till en grinolle. Jag tycker dock att detta är intressant, eftersom det är andra gången på kort tid som något liknande inträffar i den nämnda programserien. Denna gång var det i den andra säsongen av den norska versionen, förra gången i den tredje säsongen av den svenska versionen. I den sistnämnda versionen gick det så långt att personen i fråga kollapsade nästan helt, hade svårt att hålla sig vaken och sov tungt i många, många timmar. Tydligare än så kan överstimulering nästan inte gestaltas.

På något sätt känns det faktiskt bra att sådana scener visas på tv, för det kan måhända ha en viss normaliserande effekt på den som tittar — förutsatt att man förstår varför det sker? Vad gäller den förståelsen för människans begränsade stimuliresistens har vi högkänsliga måhända dock ett försprång, men kanske också en mission att uppfylla vad gäller att upplysa omgivningen. Därför är det bara att tacka och ta emot när självaste public service kan agera draghjälp. 😉

Till sist undrar jag: När såg du överstimulering på tv senast? Tips mig gärna genom att kommentera detta inlägg! 😀

 

Om Jonaz Juura 290 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)