Kritiken mot begreppet högkänslighet

Psykologer ifrågasätter

I “Skavlan” frågades Märtha Louise ut om begreppet högkänslighet, som om det vore omstritt. Antingen tycker man det är bra att känslighet var ett gemensamt ämne för gästerna i programmet eller så ogillar man hur det nämndes. Högkänsliga tittare har reagerat antingen på kritiken mot högkänslighet eller på programledarens Fredrik Skavlans attityd. Vad var det då för kontrovers kring begreppet högkänslighet, om det existerar eller inte? Vilka har sagt det? Är det något man missat?

Kritiken som Skavlan som syftade på nämner Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng i sin bok “Född sensitive”. Det handlar inte om hela forskarvärlden och bland psykologer i stort utan från forskare och psykologer i Danmark, som tar upp kritiken i “Særligt sensitiv – eller særligt udfordret?“. Med barn kan det få negativa följder när man menar att barn kan vara högkänsliga. Professor Barbara Hoff Esbjørn är kritisk och menar att det kan handla om diagnoser, ångest istället och att barnen kan bli överbeskyddade.
HSP kan ses som ett modeord. Det kan vara ett personlighetsdrag i sig (antar som MTBI-typer vars drag liknar högkänslighet).

Att det finns känsliga personer råder det ingen tvivel om i sig, men det är Elaine Arons begrepp och påståenden som får mothugg. Man vill inte underkänna de som är högkänsliga utan det handlar om att det inte finns giltig dokumentation, ifrågasättande om Arons frågeformulär och uttalande om andelen högkänsliga i världen av befolkningen. Det vetenskapliga som Aron bygger sin forskning på går att koppla till biologin, gener och hjärnskanning. Att alla högkänsliga skulle skanna sina hjärnor skulle bli för dyrt och det är ingen större vits då det inte handlar om sjukdom eller skador i hjärnan.

Från norskt håll menar psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt att högkänslighet bara är ett nytt ord för uråldriga begrepp. Malt klassar det som neuroticism, som många konstnärer får. Ett annat begrepp, som överlappar högkänslighet, är tunn- och tjockhudhet.

För att gå i polemik mot kritikerna är att Arons forskning är pågående. Det är även svårt hur mycket kritikerna är insatta och uppdaterade. Lite kan vara att Arons kommer ifrån en psykodynamisk skola med inspiration från Carl G. Jung. En del oseriöst florerar annars på internet, vilket nämns i “Sensitive the movie”. Bästa rådet är att vara självkritisk, känna sig själv, känna sitt barn och läsa på om det som framstående personer inom ämnet skriver och pratar om.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)