Janson, P. (2003). Den huvudlösa idén: medborgarlön, välfärdspolitik och en blockerad debatt

Boken finns på Adlibris och Bokus
Boken finns på Adlibris och Bokus

Medborgarlön — ett statligt bidrag som utan krav på motprestation eller behovsprövning ges till alla samhällsmedlemmar — har under senare år rönt stor uppmärksamhet i akademiska kretsar. Däremot har förslaget inte, med några enstaka undantag, fått någon uppmärksamhet i den politiska diskussionen. I den svenska debatten är reaktionerna mot förslaget till och med mycket negativa.

Med utgångspunkt i den svenska offentliga debatten om medborgarlön erbjuder författaren en förklaring till att förslaget inte uppfattas som ett seriöst politiskt alternativ. Han går systematiskt igenom olika argument för och emot medborgarlön för att klarlägga förslagets förtjänster och brister. Slutsatsen blir att medborgarlön är ett förslag som är värt att ta på allvar i den politiska diskussionen.

Per Janson är forskare och lärare vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

Om Jonaz Juura 290 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

1 Comment

  1. Boken fanns nyss att vittja i brevlådan min. 🙂 Ser fram emot läsningen, och hoppas att många väsentliga perspektiv på basinkomst/medborgarlön diskuteras i den — trots att den har några år på nacken.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)