Tio myter om introverta (och måhända många högkänsliga)

Myt #1: Introverta tycker inte om att prata

Detta är inte sant. Introverta personer tycker dock inte om att prata om de inte har något att säga. De är inte vän av s.k. small talk. Men ge vederbörande något att prata om som har med hens intressen att göra, så kommer hen inte kunna hålla tyst på flera dagar.

Myt #2: Introverta är blyga

Blyghet har inget med introversion att göra. Introverta personer är inte nödvändigtvis rädda för andra människor. Vad de behöver är en orsak till att interagera med andra. De interagerar inte bara för interaktionens skull. Om du vill prata med en introvert person så är det bara att börja prata. Och du behöver inte oroa dig för att vara tillräckligt artig. 😉

Myt #3: Introverta är oförskämda

Introverta personer ser sällan någon anledning till att spela något socialt “artighetsspel” med andra. De vill bara att alla ska vara ärliga och sig själva. Detta är dessvärre inte accepterat i så många situationer, så introverta kan känna en stor press på att behöva smälta in nämnda “artighetsspel”, vilket gör dem utmattade.

Myt #4: Introverta tycker inte om människor

Tvärtom. Introverta uppskattar verkligen de vänner de har, vilka ofta kan räknas på ena handens fingrar. Om du är lycklig nog att bli ansedd som en introvert persons nära vän så har du sannolikt en lojal vän för resten av livet. Om du en gång har förtjänat deras respekt som en person som har något substantiellt i sig så kan du räkna dig dit.

Myt #5: Introverta tycker inte om att vara ute i offentligheten

Nonsens. Introverta tycker bara inte om att vara ute i offentligheten lika länge. De föredrar också att undvika de komplikationer som uppstår i samband med offentliga aktiviteter. De tar in intryck och erfarenheter väldigt snabbt, och som en konsekvens behöver de inte finnas kvar särskilt länge i situationen för att förstå vad det hela går ut på. Därför blir de snart redo för att gå hem igen, ladda batterierna och bearbeta det de har varit med om. Faktum är att just återhämtningen är absolut nödvändig för introverta.

Myt #6: Introverta vill alltid vara ensamma

Många introverta personer är fullständigt bekväma med sitt eget sällskap. De tänker mycket. De dagdrömmer. De tycker om att ha grubbla på olika typer av problem, och att lösa pussel av olika slag. Men de kan också bli oerhört ensamma om de inte har någon att dela sina upptäckter och slutsatser med. Många av dem ser då helst ett autentiskt och uppriktigt utbyte med en person åt gången.

Myt #7: Introverta är konstiga

Introverta personer är ofta individualister. De följer helst inte flocken. De föredrar att uppskattas för sitt eget sätt att leva. De tänker själva och på grund av det utmanar de ofta olika normer. Oftast fattar de inte beslut som baseras på vad som anses populärt eller trendigt.

Myt #8: Introverta är distanserade nördar

Introverta är människor som till stor del ser inåt och fäster stor vikt vid sina egna tankar och känslor. Inte för att de inte är kapabla att uppmärksamma vad som pågår runt omkring dem, utan för att deras inre värld är så mycket intressantare, mer stimulerande och belönande för dem.

Myt #9: Introverta vet inte hur man kopplar av och har kul

Vanligtvis kopplar introverta personer av hemma eller ute i naturen, inte på störiga offentliga platser. Introverta är som regel inga spänningssökare eller adrenalinkickberoende människor. Om det är för mycket prat eller oväsen runt omkring så kan de liksom “stänga av”. Deras hjärnor är helt enkelt för känsliga för signalsubstansen dopamin. Introverta och extraverta personer har olika känslighet för olika signalsubstanser i hjärnan. Googla på det så får du se!

Myt #10: Introverta kan väl fixa till sig själva så att de blir mer extraverta

En värld utan introverta skulle vara en värld med väldigt få forskare, musiker, artister, poeter, filmmakare, läkare, matematiker, författare och filosofer. Dessutom finns det ett flertal tekniker som en extravert person kan lära sig för att interagera med introverta personer. (Ja, jag vände på ordningsföljden på dessa båda begrepp här för att visa på hur fördomsfullt vårt samhälle är.) Introverta kan inte “fixa” sig själva och förtjänar tvärtom respekt för deras naturliga temperament och bidrag till mänskligheten. Faktum är att en studie gjord av Silverman 1986 visade att det fanns ett positivt samband mellan introversion och intelligenskvot.

Källa

 

Om Jonaz Juura 290 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

2 Comments

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)