Kallar du dig extrovert?

Carl Gustav Jung

Uppskattningsvis ca 30 procent av alla högkänsliga individer sägs vara extroverta, tillika sägs de extroverta utgöra en majoritet av i varje fall USA:s befolkning. Definitionsmässigt är detta dock inte helt sant, eftersom extrovert som begrepp är en alltför spridd missuppfattning… eller snarare felstavning. 

Den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung — upphovsmannen till den analytiska psyokologin, som också därför ofta kallas jungiansk psykologi (den gren av psykologin som för övrigt bl.a. Elaine N. Aron är verksam inom) — var den som i psykologiska sammanhang myntade motsatsbegreppen extraversion och introversion. Extra fungerar där liksom intro som förled, ett prefix, till huvudordet version. Dessa båda prefix hittar vi i en rad andra ord — så som exempelvis extrapris, extraljus, extralärare och extraterritoriell, eller introduktion, introspektion och introitus. Extra förekommer ännu oftare i icke sammansatt form — exempelvis extra känslig, extra stark, extra svag, extra bra. Men hur många ord har prefixet extro?

Så låt oss en gång för alla slå fast att det korrekta begreppet är extravert, inget annat! Och detta oavsett vad vi hittar när vi googlar eller läser på exempelvis Wikipedia (se länken till Carl Gustav Jung ovan i detta inlägg, ett praktexempel på hur vanligt förekommande det felstavade begreppet är). Rätt bör vara rätt! Även om det för vissa kan framstå som en extra liten skitsak.  😉

Om Jonaz Juura 290 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)