Martin Ingvar: “Efter sju år syns ännu utbrändheten i hjärnan”

Den 4 april 2016 medverkade hjärnforskaren Martin Ingvar i Malou von Sivers tv-program Efter Tio på temat “Vad händer egentligen i hjärnan när man blir utbränd?” Detta efter att tidigare ÖB Sverker Göransson medverkade i samma program och då beskrev sin erfarenhet av psykisk utmattning.

Viktigt att förändra livsföringen

I intervjun menar Martin Ingvar att Sverker Göranssons beskrivning är både typisk och inte typisk för hur det brukar vara för människor som drabbats av utbrändhet: Typisk såtillvida vad förloppet beträffade, men inte lika typisk med tanke på det sociala stöd han hade omkring sig (bl.a. gift med en sjuksköterska). Därutöver är han säkert en robust person, annars hade han knappast varit ÖB, och har med alla sannolikhet kunnat lösa situationen på ett så robust och bra sätt som möjligt — resulterande i en relativt kort och mycket strukturerad rehabilitering, inbegripet att han ändrat sin livsföring för att undvika att hamna i samma “torktumlare” igen (bl.a. genom att arbeta mindre).

Störd sömn ett typiskt mönster

Martin Ingvar trycker på ett gemensamt mönster som också är det viktigaste skälet till att man drabbas av utbrändhet: störd sömn.

— Det är ju det man har sett, att en gång man har varit där så är just hållbarheten mot överbelastning nedsatt för ganska lång tid. Det som händer med hjärnan vid utbrändhet är att man badar hjärnan i stresshormoner. När man gör det störs en massa saker: man stör hunger, man stör sömnen, man stör koncentrationsförmågan m.m. Man är hela tiden i alarmtillstånd, och det här alarmtillståndet sliter på en del av hjärnans reparationsmekanismer.

— Vi behöver sova för att hjärnan ska kunna komma igen. Vi behöver ta det lugnt för att vi ska kunna etablera minnen, och vi behöver komma ned i varv för att hjärnan långsiktigt ska kunna hålla ihop.

— Vi klarar nog att arbeta väldigt mycket, men ingen klarar att arbeta så mycket så att man får sömnen störd. Det är en väldigt tydlig gräns vid stressjukdom, att man går från en normal sömn till en störd sömn och det under lång tid. Har man det så är det nästan ingen som pallar med att fortsätta på samma sätt.

Varaktiga skador på hjärnan

På Malous fråga om utbrändhet skapar mätbara skador på hjärnan svarar Martin Ingvar:

— Vi visade för några år sedan att upp till sju år från det att man var sjukskriven för utbrändhet så ligger det kvar en oförmåga att “dra på” stressystemet. Man skulle kunna uttrycka det som att man har bränt ut stressystemet. Det var ett ganska uppseendeväckande resultat, d.v.s. att ett av kroppens skyddssystem — det som gör att man kan göra det där lilla sista när man springer eller går eller ska koncentrera sig — var utslaget.

Detta får bl.a. återverkningar på korttidsminnets förmåga:

— När du är i alarmtillstånd så är du inriktad mot omvärlden. Det innebär att hjärnan aldrig får tid till att skapa minnen. Då blir det bara en “tankesallad” av allt du håller på med. Då kan du konstatera att du inte ens kommer ihåg din PIN-kod som du har kunnat i trettio år. Du är inte dement, men på något sätt har du inte koncentration nog och lugn och ro i själen att använda dig av det minne du har.

Innebär det att man visat att skadan är reparerad efter sju år?

— Nej, nej. Vi konstaterade bara att det fortfarande fanns en brist i stressystemet. Och det går bra ihop med vad man hittar i litteraturen: Att människor som kommer in i utmattningstillstånd och genomgår rehabilitering inte klarar samma arbetsbelastning som tidigare. Det finns ett “tak” för hur långt man orkar pressa sig, och det gäller att lära känna detta nya “tak”. Det gäller då att skaffa sig vanor så att man ökar på skyddet. Dit hör då att vårda sin sömn, vilket nästan är det viktigaste. Och idag finns det utarbetade metoder för hur man kan göra detta. Kunskap om sådant är det bästa vaccinet.

Genetiskt arv kan ha betydelse

Martin Ingvar menar att det finns tecken som tyder på att vissa individer har en större medfödd sårbarhet att drabbas av utbrändhet än andra. Men forskningsdata är inte entydig på den punkten, alltså gällande betydelsen av faktorer genom genetiskt arv eller genom miljö.

Antidepressiva inte särskilt effektiva

Vidare säger Martin Ingvar att antidepressiva mediciner inte är särskilt effektiva vid utbrändhet, jämfört med vid depression. Detta talar också för att det är två olika saker man egentligen diskuterar — depression versus utmattningssymtom.

Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)