Elitidrottare talar ut om utbrändhet i Malous Efter Tio

Den 14 mars 2016 medverkade elithöjdhopparen Linus Thörnblad i en uppföljande intervju i Malou von Sivers tv-program Efter Tio om hans erfarenheter av utmattningssyndrom.

Jag är en sån person som alltid ha pushat mig. Jag har alltid gått och tränat, oavsett om jag har varit sjuk eller skadad. Jag har hoppat en VM-final med tre frakturer i höften. Det har aldrig varit något som har stoppat mig från att gå upp ur sängen.

Helt plötsligt, när jag kom hem från det där Europamästerskapet, så kunde jag inte ta mig upp ur sängen. Jag var inte ute ur min lägenhet på tre veckor, sen var jag tvungen att inse att jag måste handla mat.

Om bemötandet från sjukvården och från andra säger Linus att

Jag minns att jag gick till min första psykiater och jag kände att jag blev dåligt bemött, för hon tyckte inte att jag såg sjuk ut. Hade jag gått dit [ovårdad] så hade jag säkert fått ett annat bemötande, men jag såg fräsch ut och då är det ingen som tror att man är sjuk. Jag kände att det inte fanns någon trovärdighet där.

När man inte är ute på flera veckor, kanske månader… jag sov mer eller mindre i ett halvår… men var gång jag gick ut eller gjorde någonting, så samlade man kraft och energi och försökte se glad ut… man vill ju se ut att må bra, ju… [vara sitt gamla jag].

Om tiden det tog att få sjukdomsinsikt och om sorgen inför den nödvändiga förändringen i sitt leverne berättar Linus att

Det tog mig nästan två år innan jag insåg vad som hade hänt, varför det hade hänt och hur jag kunde påverka det åt olika håll. Så det tog extremt lång tid att acceptera, och det tog lång tid för mig att acceptera och komma tillbaka till ett så vanligt liv som möjligt, till ett liv som kändes så okej som möjligt — det handlar bara om att inte må dåligt. Så jag var tvungen att lämna det jag älskade mest och det jag hade planerat att göra i tio år till.

Detta och mycket mer därtill berättar Linus i nedanstående klipp. Sannolikt hög igenkänningsfaktor för var och en som själv har erfarenhet av utmattningssyndrom och lärorikt för alla som vill försöka förstå hur det kan erfaras och upplevas!

Vi riktar ett stor tack till Linus Thörnblad och Malou von Sivers för medverkan i denna mycket angelägna intervju!

Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)