Fiskkärlek

— Kärlek är ett ord som i vår kultur nästan har förlorat sin betydelse. Det finns en intressant historia om en rabbin. Han mötte en ung man som uppenbarligen njöt av fisken han just åt, och rabbinen sa:

— Unge man, varfär äter du den där fisken?

Varpå den unge mannen svarade:

— För att jag älskar fisk!

Rabbinen sa på detta:

— Åh, du älskar fisken! Så det var därför du tog den ur vattnet, dödade och sedan kokade den? Tala inte om för mig att du älskar fisken — du älskar dig själv! Och för att fisken smakar gott tog du den ur havet och kokade den.

— Så mycket betyder kärlek idag — det är fiskkärlek. Låt säga att ett ungt par blir förälskade i varandra, vad betyder det? Det betyder att han i just den kvinnan ser någon som kan tillgodose hans fysiska behov, och hon ser på samma sätt på honom. Det är kärlek för dem — var och en ser till sina egna behov. Det är inte kärlek till den andre, utan den andra personen ses som ett fordon till den egna tillfredsställelsen.

— Alltför mycket av det som idag kallas kärlek är fiskkärlek. Yttre kärlek handlar inte om vad jag får utan vad jag ger. Människor gör ett avgörande tankefel när de tror att de ger till dem de älskar. Det verkliga svaret är att du älskar dem som du ger till. Poängen är att om jag ger något till dig så investerar jag en del av mig i dig. Eftersom självkärleken är given — ty alla älskar sig själva — blir det så att jag blir en del av dig, och det blir den delen jag älskar. Så äkta kärlek handlar om att ge, inte om att få.

Om Jonaz Juura 287 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

2 Comments

 1. Fascinerande. Jag har kommit till den insikten nyligen. Jag trodde att jag sökte “speciell kärlek”, men har alltid undrat vad villkorslös kärlek är för något, om det finns människor som har det i sin relation. Men för att ha villkorslös kärlek, så kan man aldrig älska någon på ett “speciellt” sätt, utan då älskar man ju hela mänskligheten i alla dess former, ja inte bara mänskligheten kanske utan livet i stort… Anknytning till personer kan vara väldigt bedrägligt… Kan inte du, Mikael, starta ett forum där man kan diskutera villkorslös kärlek och nondualism och vägen dit? Jag har sökt ett sånt forum men inte hittat det. Jag är rätt sugen på att diskutera ämnet… 🙂

  • Hej Mira och stort tack för din kommentar!

   Som av en händelse har jag faktiskt skapat en Facebook-grupp som är tänkt som ett komplement till webbplatsen och gilla-sidan… jag har bara ännu inte hunnit med att marknadsföra den. 🙂 Men där borde den typen av diskussioner kunna passa, tänker jag.

   Adressen till gruppen: https://www.facebook.com/groups/940807439339299/ 🙂

   Välkommen, om intresse finns!

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)