En kort version av the Enneagram of Letting Go

I följande YouTube-klipp redogörs för en förkortad version av the Enneagram of Letting Go — en metod att uppnå en bättre psykisk balans genom att transcendera negativa känslor genom medvetandet och de tre intelligenserna kroppen (instinkterna), huvudet (tankarna) och hjärtat (känslorna). [1]


Beskrivning av de sex stegen

 1. Medvetandet:
  Bli medveten om att du är känslomässigt upprörd/uppjagad/uppstressad när du blivit det. Dvs “fånga dig själv i akten”.
 2. Kropp:
  Känn efter var i kroppen känslan/känslorna känns, vilket oftast är i form av en muskelspänning i t.ex. magen eller solarplexus.
 3. Tanke:
  Ange för dig själv vilken eller vilka känslor det är du känner, t ex irritation, frustration, stress, ilska, rädsla, oro, avund, skam, skuld, avsky, förakt eller svartsjuka. Ibland kan det finnas en eller flera känslor under den/de som du först kommer fram till i din “undersökning”, så slarva inte med detta moment. Å andra sidan, missar du någon känsla så kan du göra om hela procedurens alla punkter ytterligare en eller flera gånger.
 4. Känsla:
  Stanna kvar i den/de känslor du känner – – i kropp, tanke och känsla – – och dra ut på den/dem så att den/de fyller din uppmärksamhet så mycket och starkt som möjligt. Det är viktigt att detta moment får ta tid, eftersom det är det mest kritiska momentet i proceduren.
 5. Avslappning:
  Känn hur känslan/känslorna sakta eller plötsligt löses upp och en automatisk avslappning infinner sig, inte sällan i form av ett automatiskt djupt och avslappnat andetag. Låt det komma helt av sig självt, låt kroppen sköta det.
 6. Återkom:
  Låt ditt medvetande och din uppmärksamhet återkomma till där du befinner dig i tid och rum, och ta med dig avslappningen dit.

Upprepa hela proceduren om det finns fler negativa  känslor kvar att ta hand om.


Fotnot

 1. Den ursprungliga metoden, som omfattar nio steg, är framtagen av författarparet Don Riso & Ross Hudson och återfinns i boken The Wisdom of the Enneagram: The Complete Guide to Psychological and Spiritual Growth for the Nine Personality Types (s. 363–366).
Om Jonaz Juura 289 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)