Om Enneagramvingarna

Nedan följer ett YouTube-klipp hämtat från Dave’s Enneagram som förtjänstfullt berättar i korthet om Enneagramsymbolen och de olika personlighetstypernas så kallade vingar.

Vingarna kallas de två positioner/punkter/typer i Enneagramsymbolen som omger en viss position/punkt/typ. Exempelvis har typ 1 vingarna 9 och 2, typ 2 har vingarna 1 och 3, typ 3 har 2 och 4 som vingar, o.s.v.

Syftet med vingarna är att illustrera olika varianter av en och samma personlighetstyp, och oftast identifierar sig individer med en vinge mer än den andra. Exempelvis kan en viss person som har grundtypen 9 identifiera sig mer med vingen 1 än med vingen 8 — vilket markeras på följande vis: 9w1. Vissa identifierar sig dock lika mycket med båda vingarna, medan andra inte identifierar sig med någon av dem.

Detta innebär således att Enneagrammet inrymmer fler än nio olika typer. Inräknas varianterna av varje typ är i stället det totala antalet 4 x 9 = 36 stycken. (Detta anges inte i filmklippet, men blir resultatet vid en snabb huvudräkning då var och en av de nio grundtyperna kan ha totalt fyra olika varianter: 1. utan vinge; 2. med den ena vingen; 3. med den andra vingen; samt 4. med båda vingarna.)


 

 

Om Jonaz Juura 290 Articles
Jonaz Juura är initiativtagare till och fungerar som adminstratör och huvudredaktör på HSP Sweden.eu. Särskilt intresserar han sig för högkänslighet, personlighetsteorier, andlighet och forskning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Spamskydd: Skriv in i fältet nedan vilka siffor du kan se (Obligatoriskt)